top of page

Legendás lények és megfigyelésük


Sziasztok!

Az elkövetkező napok posztjai közül pár a We're haunting you together elnevezésű közös készülődés keretein belül készül, amit Everglow szervezett meg számunkra bloggereknek. Az esemény célja nem más, mint az,hogy pár blogger összefog, és közösen egy tematikus témában hoz az olvasói számára bejegyzéseket. Ez a téma most természetesen a Halloween lesz, aminek a hagyománya már Magyarországon is egy ideje bontogatja a szárnyait. Az esemény november 2-ával fog véget érni. A poszt végén a résztvevő bloggerek is felsorolásra kerülnek, így remélem hozzájuk is belestek, hiszen mindamellett hogy színvonalas munkát végeznek a mindennapokban, ezen a héten is odateszik magukat.

Mindenkinek jó készülődést, ijedezést, nászt, frászt!

Mindenkinek a Halloween szó hallatán előugrik pár basic dolog: Töklámpás, boszorkányok, fekete macskák, szellemek, holtak, élők akik holtnak néznek ki, és holtak akik pedig élőnek. Azért az utóbbi kettővel ugye nem csak halloweenkor találkozhatunk. No de ami főként közös érzelmi szál, az a borzongás, félelem, ijedtség. A horrorfilm és a thriller az egyik legelterjedtebb műfaj, melyek legfőbb célja a közönségre gyakorolt pszichés hatások fokozása, gyilkosság vagy pedig olyan természetfeletti legendák és hiedelmek megjelenítése, melyek előzménye főként a vallásban, irodalomban és a néphiedelmekben volt jelen. Később egyre inkább a tudomány aktuális kutatásaival és kísérleteiből ihletve (pszichológia, halál utáni élet) egy olyan filmipari jelenség alakult ki, amit sokan napjainkban messziről el is kerülnek. Ennek fényében szeretnék kategorikusan egy gyorstalpaló horrorfilm összefoglalót írni, ami bemutatja azt, hogy mennyire összetett kategória ez valójában, és honnan hová vezet az évszázadok alatt a története, technikái, témái. Mivel jómagam szeretem a horrorfilmeket, igyekszem a legjobb tudásom szerint tárgyilagosan, de egyben érdekesen bevezetni még azokat is a világába, akik esetleg korábban egyáltalán nem érdeklődtek, vagy csak keveset tudtak a témától. Üljetek fel velem a horrorvasútra, öveket bekapcsolni!

Minden az alapoknál kezdődik, avagy térjünk vissza a gyökereinkhez.

Az emberi természet élénk fantáziája nem a sokat videojátékozó gyermekek és nem is Stephanie Meyer találmánya. Egészen vissza kell utaznunk az időben, sokkal előbbre mint a vérfarkasok és Dracula gróf megjelenése. Ha annyit elárulok, hogy hiedelmek és vallás, akkor azt hiszem sokunknak már szinte egyből beugrik a kép. Ha kimondottan a nyugati kultúra egyik fő vallási irányára koncentrálok, a kereszténységre, akkor nem ismeretlen az angyalok és démonok jelenléte sem. Félreértés ne essék,a fantáziát olyan értelemben kapcsolom ide, hogy ezek Isten vagy Sátán szolgálatában lévő be nem bizonyított fantázialények, épp úgy, mint a görög mitológia részét képező Minotaurusz, vagy Kentaur. (Az ateisták állítása szerint maga Isten is nem több egy kitalált alaknál.) Kultúrtörténetünk tehát a kezdetektől fogva csupa természetfeletti lénnyel van megfűszerezve, akik közül vannak akik az emberiség segítségére vannak, míg mások pusztulást és veszélyt jelentenek a világ számára. Ide sorolhatunk olyan szertartásokat is,illetve mágiával kapcsolatos tevékenységeket, amelyeknek javarészt szintén köze van a spirituális világhoz. Salem történetét bízom benne senkinek sem kell bemutatnom, ami egyik legelrettentőbb példája mindannak, hogy be nem bizonyított természetfelettinek tulajdonított tevékenységért hány millió nőnek kellett meghalnia. de ide sorolhatóak azok a szertartások is, amelyek különböző állat vagy emberáldozatokat követelnek. A fantázia és a képzelőerő később az írásos lejegyzéseknél, irodalmi műveknél kap előteret. A lények ihlette történetek illetve feljegyzések nélkül ezek a fikciók és nép babonák elvesztek volna az éterben, és nem jutottak el volna a nagyvilágba, ezzel számos művészeti ágat megihletve. Az irodalom mellett a festészet volt az, ami leginkább a szalonkiállításokon meg tudta botránkoztatni a közönséget. Ezek eleinte negatív visszhangot keltettek, pedig olyan alakok mint William Blake aki illusztrációval saját önálló mitológiát teremtett, később ezzel inspirációs forrást adva másoknak. Mondhatni Blake korának egyik legerősebb Stephen Kingje volt. Az ilyen spirituális témák örök témái a horrorfilmek készítőinek. A 1896-os első horrorfilmként számon tartott Le Manoir du Diable (1896) (magyarul: Az ördög földbirtoka) c. némafilm is mindezeket veszi alapul, ami hosszát tekintve csupán 3 perces, de magában foglal olyan elterjedt borzongató elemeket mint a boszorkányok, démonok, vagy szellemek. Top 3 különböző tematikájú film a témában:

Az Ördögűző c. film az, amit talán senkinek sem kell bemutatnom. Talán az sem túlságosan meglepő tény,hogy a filmgyártással sokszor a közönséget valamiféle módon befolyásolni akarták a mágnások, Amerikában ugyan a kereszténységet népszerűsíteni jobban ezzel nem tudták, annál inkább állt vissza a dobogó helyére az Egyesült Államok horror műfaja. Nem is gondolnánk elsőre,hogy mennyire összefügg a film az arab világgal való bizalmatlansággal, a női abortusz vitáival, vagy az orvostudomány megkérdőjelezésével. Az otthon melege,szférája veszélyben van,ezért egy külső ember, egy ördögűző próbálja megszabadítani a családot az ott élő démontól. (Érzitek a társadalmi iróniát ugye?) A történet egyébként William Blatty regényének adaptációja, amiben egy kislányt megszáll a démon. Ez a megszállt gyerek-alak később egészen a napjainkig végigkíséri Hollywoodot. Hasonló kategória: Rosemary gyermeke (1968), Omen (1976), Ragyogás (1977), REC (2007), A Rítus (2011),

A Démonokok között ,aminek előzménytörténete az Annabelle I és Anabelle II., olyan film, ami egy megtörtént eseményt dolgoz fel feljegyzések alapján. A tipikus amerikai házas storyról beszélünk, amibe az újonnan költözött lakóknak sejtésünk sincs, milyen démoni erő lakozik bennük. A gyilkos megszállott tárgy, illetve baba kategóriát azért vettem külön, mert ez a vonal elég sok alkotást érint, hiszen maga a gonoszt nem feltétlen látjuk,inkább egyfajta materiális tárgyat száll meg, aminek a segítségével az anyagi világban képes létezni. Ez is spirituális eredetű hiedelmekből táplálkozik, ami már egy kissé elrugaszkodott emberi fantáziára épít, hiszen amennyit tudunk az egyház elmondásai alapján, csak embereken végeznek ilyesféle szeánszot. Szóval mondhatni, ez az ördögűzés és a woodoobabák szerelemgyereke.

Hasonló kategória: Magic (1978) , Poltergeist (1978), Gyerekjáték (Chucky-1988) Annabelle (2014), A fiú (2016), Annabelle 2 (2017)

A szellemvilág feldolgozásán munkálkodó filmek talán az egyik legborzongatóbb alkotások közé tartoznak. Ugyan is a halál utáni élet egy olyan kutatási terület ami esetében csupa ellentmondásos információ birtokaiban vagyunk. A sok igaz történet (vagy igaznak vélt), a kép és hangfelvételek, feljegyzések vagy sokszor saját tapasztalataink azok, amik amiatt meg vagyunk győződve arról, vagy el vagyunk bizonytalanodva, hogy léteznek ezek a kísértő alakok. A Silent Hill-t azért emeltem ki, mert különleges atmoszférája és törékeny főszereplői (anya-lánya) egy olyan kiszolgáltatott szituáció áldozatai,ahol mondhatni házhoz mennek a problémához. Egy szellemvárosról ugyanis nagyon nehezen lehet elhinni hogy szívesen fogad minket. (Még tejjel meg sütivel sem). Hasonló kategória: Hatodik érzék (1999), Más világ (2001), A kör (2002), Paranormal activity (2007) A fekete ruhás nő (2012) Gonosz lélek (2015)

Miután túllendültünk a démoni erőkön, érdemes leragadni azoknál a teremtményeknél, amiket csupán az emberi képzelet kreált, hol inspirálódva bizonyos helyi legendákból, hol pedig a tudomány zsákutcáiból. Ide sorolható Dracula gróf, Mary Shelley Frankenstein figurája, a vérfarkasok, zombik, és a többiek baromi hosszú sora. A róluk született irodalmi remekműveknek, képzőművészeti alkotásoknak köszönhetően még inkább előkészítették a terepet. A kor megoldhatatlan eltűnéseit, esetleg megfejthetetlen gyilkosságait is a népnyelv sokszor közösségeken belül az effajta lények számlájára írta. (De könnyű volt így a rendőrségnek néha nem?) De ez így túl unalmas lenne... Ha azt hiszitek, ennek a kategóriának nincs köze valamilyen valláshoz, vagy mondavilághoz, akkor tévedtek. Frankenstein figurájának ugyan is erősen köze van a görög mitológiához. Az eredeti címe a történetnek: Frankenstein vagy A modern Prométheus. Prométheus röviden egy titán volt, aki nem akarta,hogy az emberek szenvedjenek, épp ezért az Istenek ellen elkövetett bűnéért egy sziklaszirthez lett láncolva, ahol az örökkévalóságig rágták ki a máját a keselyűk. (Szép történet tudom.) Szóval az egész Frankenstein sztori a hatalommal való játék egyik kivetülése. Görög köntösben,görög joghurttal. A Dracula sztori helyett (amit már mindenki tud), inkább a kedvenceimre, a zombikra térnék ki. A zombi-jelenség annyira modernnek és műnek hat, hogy bele se gondolunk mennyi háttéranyaggal rendelkeznek a hörgős falási rohamban szenvedő barátaink. Haiti voodoo hagyományihoz kell visszanyúlnunk, ahol állítólag egyfajta szertartással újraélesztették a holtakat, akik később szorgalmas dolgozóknak és rabszolgáknak bizonyultak. (Akkor még ezekhez nem kellettek a multicégek.) De sokszor az ellenség megtámadására is használták őket. Azt hiszem, ez az a fő szál, ami megmozgatta a fantáziáját az embereknek, és ebből születtek a lomha agresszív gyilkológépek.Egyesült Államok Haiti megszállása során 1915 és 1934 között antropológiai vizsgálatot végzett kutatók segítségével, akik kába zombiszerű embereket vizsgáltak meg.Kiderült végül, hogy a szertartásokon olyan toxikológiai porokat használtak, amik miatt az áldozatok előbb halottnak tűntek, majd később egy másik kábítószert beadva teljesen szedáltnak és engedelmesnek mutatkoztak.

A Nosferatu megjelenése után egy ideig kitartott a vámpír őrület filmvászonra adaptálása. Az egyik olyan műfajnak tartom, amiből az elmúlt években kezd kifogyni a szufla. Lehetne azt mondani hogy az Alkonyat-sorozat az oka, de szerintem ez enyhe túlzás lenne. Túlságosan klasszikus kategóriák már a vámpírok, aminek lehetőségeit már a 90-es években kellően kiaknázták. Nem tudja már az embereket annyira megrémíteni a vámpír lét, főként mert a fantasykönyvek lassacskán pozitív figurává avatják őket, és már egy elsős kisfiú is simán beöltözik vámpírfogakkal drakula grófnak. Ezek közül a kreált lények közül sokan más animációs filmekben is szerepelnek, így a későbbiekben az utánunk következő generáció már egy Penge filmen is ásítozni fog. Ennek a kategóriának pár maradandóbb alkotása: Nosferatu (1922), Éhség (1983), Interjú a vámpírral (1994), The Addiction (1995), Penge (1998), Kárhozottak királynője (2002), Underworld (2003),

A fentebb már jóval részletesebben kielemzett lényekről, a zombikra viszont teljesen az ellentéte igaz. Ha lehetne így fogalmazni a zombik generációját éljük, hiszen fáradhatatlanul születnek meg az újabb és újabb alkotások. Természetüknél fogva pedig annyira nem unjuk még őket,hogy a The Walking Dead az egyik legnézettebb sorozatok között szerepel. A zombi filmek egyik fő jellemvonása, hogy valamilyen titokzatos kór hordozói, az átváltozás minden esetben harapással terjed, és általában csak fejbe lőve hatástalaníthatóak. A sebességük már forgatókönyvfüggő, és egyéb fizikai képességek is sok esetben változnak. Azért napjaink egyik legnépszerűbb horrortémája, mert könnyen elképzelhetőnek tartjuk egy biológiai fegyver mellékhatásaként, vagy valamilyen veszettség különleges típusaként. Küllemüket tekintve elég hátborzongatóak tudnak lenni,az emberi külső pedig félelem szinten jóval hatásosabb, mint mondjuk egy kreált vérfarkas.

Hasonló kategória: Az élőhalottak éjszakája (1968), Kaptár (2002), 28 nappal később (2003) Holtak hajnala (2004), Legenda vagyok (2007), A horda (2009), Maggie (2015)

Ez az ömlesztett szörnyek szektora. Gyakorlatilag nincsenek fizikai és képzeletbeli határok. Itt együtt játszik Freddie, Jason, meg akiket csak el tudtok képzelni. A legtöbbjük szinte elpusztíthatatlan, létük és tetteik oka sokszor megmagyarázhatatlan, egyszerűen csak vannak,sétálnak,ölnek,repülnek,ölnek. Áldozati közegük gyakran a tinédzser korosztály, épp ezért elsősorban a fiatal nézőközönséget célozzák meg. Sokszor többrészes széria szereplői, ezzel is utalva az erős fizikumukra vagy halhatatlanságukra. A félelemkeltés fokozása miatt gyakran álmokkal, elhagyatott erdőkkel, vidékkel kapcsolatosak. Hasonló kategória: A nyolcadik utas: a halál (1979), Péntek 13 (1980), Aki bújt, aki nem (2001), Halálos kitérő (2003), Sziklák szeme (2006), Mama (2013)

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK FIGYELEM!: A bejegyzésben egy mondat sem copy-paste, mindegyik a saját önálló gondolatom, így engedély nélkül kérlek ne használd fel. Ami szakirodalomból vett adat, az is saját megfogalmazás. Ha érdekel a téma,inkább kérdezz, szívesen mellékelem a kutatási forrásaimat. Mindegyik kép a pinterestről származik, a festmény * Henry Fuseli: rémálom című képét ábrázolja.

Az eseményen részt vevő blogok: Szervező: Everglow: http://chroniclesofabookshelf.blogspot.hu


A te véleményed:

bottom of page